Adrian Pricop: Most a játékosok mentális egészsége a legfontosabb

Adrian Pricop ideiglenes vezetőedző egyelőre nem tervez nagy taktikai változtatásokat a MÁV Előre Foxconn férfi röplabdacsapatánál. A román szakember sokkal fontosabbnak tartja, hogy a játékosok pszichológiai felkészítése és mentális egészsége kerüljön előtérbe. 

– Ideiglenes vezetőedzőként vette át a csapatot, de ez a szerepkör nem új az ön számára. 

– Negyvenhárom év tapasztalat áll mögöttem a röplabda világában. Közel húsz évet játszottam az Extraligában, edzettem csapatokat Romániában és Magyarországon is. A jelenlegi szituáció egyáltalán nem ritka a csapatsportágakban. Én is átéltem játékosként és edzőként egyaránt. Ez nem a világvége, amit a sportolókkal is éreztetni kell. Azért vagyok itt, hogy segítsek a klubnak és a fiúknak.

– Hogyan kezdődött a közös munka?

– Ma reggel tartottam az első edzéssel összekapcsolt felkészítést. Jól teljesítettek a játékosok. A tréningen megvolt a kellő koncentráció, valamint a statisztikai és videóelemzés alatt is mindenki éles volt. Úgy gondolom, hogyha betartják azokat az apró taktikai utasításokat, amiket megbeszéltünk, akkor jól fognak teljesíteni. 

– Ön szerint mire kell most a leginkább koncentrálni?

– Edzőként általában az a filozófiám, hogy a játékosaim erősek legyenek, mivel az izomzat erősítésével elkerülhetjük a sérüléseket. Szintén nagy hangsúlyt fektetek a technikai képzésre, illetve a mentális felkészítésre. Ez azonban egy különleges helyzet. A játékosok fizikuma megfelelő, technikailag is rendben van a csapat. Most az a legfontosabb, hogy segítsük a fiúkat. Az utóbbi időben a sűrű mérkőzésnaptár miatt egy kicsit háttérbe szorult a játék pszichológiai része, pedig jelen helyzetben arra kell koncentrálni. Mindegyikükkel külön-külön beszéltem, körülbelül négy órán át, hogy megtudjam, mi jár a fejükben. Elmondták, hogy a legjobbjukat fogják nyújtani.

– Várható új elem a harcmodorban? 

– Nem szeretnék nagy taktikai változtatásokat eszközölni, mivel azzal könnyen lehet, hogy többet ártok, mint segítek. Nem akarom megtörni a ritmusukat, inkább én igazodom hozzájuk. Vasárnap és kedden két fontos mérkőzés jön a tabellán harmadik helyen álló Kazincbarcika ellen. Talán utána, egy nyugodtabb időszakban több technikai elemmel és egyéni fejlesztéssel is foglalkozunk. Most viszont erre a két összecsapásra kell koncentrálnunk, hogy a második helyen végezhessen a csapat az Extraliga alapszakaszában. Megérdemlik, keményen dolgoztak érte.