Challenge Kupa: a nyolcaddöntőig jutott első nemzetközi szezonjában a MÁV Előre Foxconn

Hatalmasat küzdött, de minden erőfeszítése ellenére sem tudott spanyol ellenfele fölé kerekedni a MÁV Előre Foxconn a CEV férfi röplabda Challenge Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján. A magyar csapat három szettben szenvedett vereséget a Pamesa Terueltől, így első nemzetközi idényében a legjobb tizenhat között búcsúzott az európai sorozattól.

Az osztrák VCA Amstetten és a svájci Volley Näfels magabiztos legyőzése után szokatlan helyzetben találta magát a MÁV Előre Foxconn a Challenge Kupában, ahol először kellett volna egy párharcot hátrányból megfordítania. A spanyolországi 3-0-s eredménnyel záruló odavágót követően a fehérvári alakulat abban a tudatban érkezett a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokba, hogy hazai pályán maximum egy szettet veszíthet ahhoz, hogy eljusson az aranyszettig. Dávid Zoltán ennek megfelelően a mérkőzés előtt elmondta, mivel nincs veszítenivalójuk, mindent egy lapra feltéve fognak játszani.

A tervezett bátor játék ellenére a mérkőzést a spanyol csapat kezdte jobban, amely ott folytatta, ahol az odavágón abbahagyta. A MÁV Előre védekezése nem állt össze és támadásban is döcögött a szekér. A vendég együttes először 1-6-ra, majd 10-18-ra vezetett. Végül tíz ponttal nyerte meg a nyitószettet.

Fotó: CEV/Cselényi-Szabó András

A második felvonás eleje már jobban alakult, a kék-fehérek 10-10-ig tartották a lépést ellenfelükkel, és még 14-16-nál is úgy tűnt, fordulhat a kocka. A spanyolok a következő 9 pontból azonban 7-et behúztak, mellyel szertefoszlatták a magyar röplabdázók továbbjutási reményeit. 

Fotó: CEV/Cselényi-Szabó András

A fennmaradó időben játéklehetőséget kaptak azok, akik eddig kevesebbet szerepeltek a Challenge Kupában. Pályára lépett Boa Szabolcs, Fazekas Balázs, Sebestyén Márton és Szávai Károly is. A fiatalok tisztesen helytállva a mérkőzés legszorosabb játszmáját produkálták, de a spanyolok támadójátékára nekik sem volt ellenszerük. A Pamesa Teruel jutott tovább a sorozat negyeddöntőjébe.

Fotó: CEV/Cselényi-Szabó András

Vegyes érzelmek vannak bennem a mai mérkőzést követően. Hiányoltam azt a fajta játékot, ami ebben a félévben jellemzett minket. Talán a srácok elfáradtak fizikálisan vagy mentálisan. Egy biztos, ez az ellenfél rendkívül erős volt. Nagyon nehéz megemészteni a vereséget, de el kell fogadnunk, hogy jelenleg a Pamesa Teruel jobb csapat nálunk. Van bennem némi hiányérzet, mert szerintem ennél sokkal többet tudunk. Ennek ellenére már a mérkőzés előtt elmondtam a fiúknak, hogy bármi is lesz az eredmény, büszke vagyok rájuk. Amit eddig a szezonban letettek az asztalra, az egy óriási teljesítmény. Az én szememben ők egytől egyig nyertesek

– nyilatkozta Dávid Zoltán, a MÁV Előre Foxconn vezetőedzője a mérkőzést követően. 

A fehérvári csapat még három fronton áll harcban trófeákért. Az Extraligában és a Magyar Kupában továbbra is veretlenek, a MEVZA Közép-európai Ligában pedig öt mérkőzés után a tabella harmadik helyén állnak, így nagy esélyük van bejutni a sorozat négyesdöntőjébe.


CEV Challenge Kupa – Nyolcaddöntő, 2. mérkőzés

MÁV Előre Foxconn – Pamesa Teruel 0-3 (15-25, 18-25, 21-25)

Tatabánya, Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok

MÁV Előre Foxconn: Szabó, Eke, Koci, Tomanóczy, Pesti, Janke. Csere: Takács (liberó), Szentesi (liberó), Ambrus, Boa, Fazekas, Szávai, Sebestyén, Dileo. Vezetőedző: Dávid Zoltán.

Pamesa Teruel: Lorente, Ferrández, Tellez, Zalayeta, Vildosola, Fresquet. Csere: Gamiz (liberó), Martinez, Pont, Valino, Igual. Vezetőedző: Maximo Torcello.

Kiemelt kép: CEV/Cselényi-Szabó András