Hat magyar játékosunknak ért válogatott meghívót a bajnoki ezüst

Egy nagy bravúr, azaz a 2026-os Európa-bajnokságra való kijutás a célja a magyar férfi röplabda-válogatottnak, amelynek bő keretébe hat játékos került be a MÁV Előre Foxconn 2023/24-es csapatából. A nemzeti együttes idei programja két részre oszlik. Az elsőben május 20-tól június 30-ig Érden edzőtáborozik, a másodikban pedig már a két idei Eb-selejtezőé lesz a főszerep. 

Az idei bő keret nagyon hasonló a tavalyihoz, egy-két eltérés van csak benne – nyilatkozta Ifjabb Nagy Péter. – Természetesen, Blázsovics Péternek is meghívót küldtünk volna, de ez a vele történt sajnálatos eset miatt nem lehetséges most – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki mielőbbi teljes felépülést kívánt az egész csapat nevében a DEAC edzésén összeesett játékosnak. Blázsovics – ahogy korábban már beszámoltunk róla – szerencsére jól van, de további vizsgálatok várnak még rá.

Ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány a kulcsfontosságú kvalifikációs mérkőzéseket megelőzően 24 fős bő keretet hirdetett, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy többen is epizódszereplőből kezdőjátékossá léptek elő klubcsapatukban, ami örvendetes, hisz sok tapasztalatot szereztek, s ez mindenképp a válogatott hasznára lehet – számolt be oldalán a Magyar Röplabda Szövetség.

A válogatott keretébe a MÁV Előre Foxconn színeiben a 2023/24-es szezonban bajnoki ezüstérmet szerző játékosok közül hatan kerültek kiválasztásra: Ambrus Bence (center), Boa Szabolcs (négyes ütő), Sebestyén Márton (átló), Szabó Vilmos (feladó), Takács Milán (liberó) és Tomanóczy Bálint (center). 

Az idei nyár középpontjában a válogatott számára a két augusztusi Eb-selejtező áll, viszont már az első felkészülési szakasz is fontos részét képezi a programnak. Jelenleg ez a periódus zajlik Érden, ahol június 30-ig a játékosok fizikai felkészítésére, felzárkóztatására, és az egyéni technikai elemek gyakorlására helyezik a legnagyobb hangsúlyt.

Ezután két hét szünet következik, kivéve az U22-es Európa-bajnokságon résztvevő fiatal kerettagoknak.

A program második része július 15-én kezdődik, s innentől kezdve már teljes mértékben az Eb-selejtezőkre fókuszál a csapat és a szakmai stáb. Ekkor már a játékrendszer és a taktika begyakorlása, pontosítása és a megfelelő formaidőzítés a cél. A tétmeccsek előtt több felkészülési találkozót is vív a válogatott, az ellenfelek Ausztria, Svájc és Montenegró lesznek. A 2026-os Európa-bajnokság selejtezősorozata pedig augusztus 17-én a dánok elleni érdi mérkőzéssel kezdődik meg a mieink számára, akik augusztus 28-án vagy 29-én – a pontos dátum még egyeztetés alatt – a törökök vendégei lesznek – emelte ki közleményében az MRSZ.

Tavaly a srácok elnyerték a röplabdaszerető közönség támogatását. Hogy ez a támogatás, szimpátia megmaradjon, kellenek továbbra is az eredmények

– mondta Ifjabb Nagy Péter, aki egy több évtizedes álmot, az Eb-kijutást szeretné megvalósítani a csapattal, ami óriási bravúr lenne, ha sikerülne. 

Úgy gondolom, hogy nagy akarattal, tudatosággal, alázattal elérhető a közös cél, a 2026-os Eb-részvétel, ami valóban hatalmas bravúr lenne tőlünk, hisz mindkét ellenfelünk Eb-szereplő volt tavaly, ráadásul a törökök az élcsapatok közé tartoznak az európai mezőnyben, de mindent el fogunk követni, hogy sikerüljön kijutni

– szögezte le a kapitány.

A 2026-os férfi Európa-bajnokságnak Bulgária, Finnország, Olaszország és Románia ad otthont. A négy rendező automatikus szereplője a tornának, mellettük ugyancsak biztos résztvevőnek számít az előző, 2023-as Eb-n elért eredménye alapján Lengyelország, Szlovénia, Franciaország, Hollandia, Szerbia, Ukrajna, Németország és Portugália.