Kelemen Nikolett jóvoltából reneszánszát éli a rúdtánc Fehérváron

Kelemen Nikolett nemcsak alapítója, de egyben vezetője is a MÁV Előre SC rúdsportszakosztályának, amely egyre jobb eredményekkel rendelkezik. A 38 esztendős fehérvári hölgy meglepő módon semmilyen sportot nem űzött korábban, nyolcesztendősen egy évet balettozott a Vörösmarty Színház kötelékében – ez a néhány hónap adta az alapot.

– Majomnak születtem: imádok lógni, mozogni, egyensúlyozni – kezdi Kelemen. – A nagymamám nevelt, azért ért gyorsan véget a balet­tes karrierem, mert nem volt meg a szükséges anyagi hátterünk hozzá. Fájó szívvel hagytam abba gyerekként, viszont a mozgás szeretete megmaradt. Mindig imádtam táncolni, már tízévesen táncversenyt nyertem. Később, 16 voltam, amikor szerettem volna az egyik fehérvári diszkóban táncolni, de a túl fiatal korom ­miatt nem alkalmazhattak. Húszévesen már több országban, Norvégiában, Spanyolországban, Olaszországban, Martinique szigetén megfordultam mint go-go és revütáncos. Egy idő után azonban hazatértem, gyermeket szültem, a revütáncot pedig abbahagytam. A fiam ma már 10 esztendős. Hét évvel ezelőtt az egyik fehérvári mozgásstúdióban tértem vissza a tánchoz, a klasszikus rúdtáncot kezdtem el tanítani. Egyre nagyobb szerepet töltött be ez a sport az életemben.

Korábban a rúdtáncot művészetként élte meg, ahol a küzdelem, az elhivatottság, a korlátok legyőzése dominál. Ezért is választotta a tanítást, a tapasztalatát, tudását szeretné átadni a fiataloknak.

– Sok tehetséges gyereket edzettem az utóbbi években. Mindenhol, ahol elindultunk, érmekkel tértünk haza. Amikor az egyik tanítványom kijutott az IPSF – ez a legnagyobb nemzetközi szervezet – világbajnokságára, kellett egy sport­egyesület, amely mögénk áll, így hát megkerestem a MÁV Előre akkori vezetőjét. Három éve az ő színeiket képviseljük. A legfiatalabb versenyzőnk hatéves, a legidősebb pedig 48. Ez a sportág igazából kortalan: van például egy hetven feletti olasz hölgy, aki világbajnokságot nyert. Körülbelül ötvenen látogatják az edzéseimet, több mint 10 növendékemet viszem a különböző viadalokra. Idén két aranyéremmel és egy bronzzal tértünk haza az IPSF Rúdsport Magyar Bajnokságról. A 40 pluszos kategóriában, a művészeti ágazatban Vargyas Mónika bizonyult a legjobbnak. A bronzérmet Irányi Orsolya nyakába akasztották, szintén 40 pluszban, a sport kategóriában. Mindketten három esztendőt szántak erre a sikerre az életükből.

A 12 éves Hollós Rebeka a légkarika versenyszámban – az amatőrök között indult, egy éve űzi a sportágat – diadalmaskodott, olyan pontszámot ért el, amivel az elit felnőtt női mezőnyben a második helyen végzett volna. Beke Nikolett a felnőtt nők között a 9. helyet szerezte meg.

– Természetesen én is indultam – veszi vissza a szót az edzőnő –, az elit kategóriában a 7. pozícióban zártam. Ez nem rossz eredmény, ha figyelembe veszem, hogy elsősorban nem magammal, hanem a tanítványaimmal foglalkozom. Komoly sikerként élem meg egy mozgássérült kislány rendkívüli fejlődését is, akivel 2 éve dolgozom. Szép eredményeket érünk el közösen. Magyarországon több ezren űzik ezt a sportágat, ami egyre népszerűbb. A hazai megmérettetéseken több százan indulnak.

Különböző kategóriákban rendeznek erőpróbákat idén, ám a tervek szerint a MÁV Előre sportolói legközelebb a jövő évi országos bajnokságon méretik meg magukat.

Forrás: feol.hu