Melós hónapok vannak a MÁV Előre SC háta mögött

Az előző szezonban még az NB I-es férficsapat vezetőedzője volt Gelencsér Balázs, mostanra azonban már a MÁV Előre SC sportigazgatójaként segíti nem csupán a röplabda, hanem a több szakosztály munkáját is. A sportvezetővel beszélgettünk a rendkívül sok változással járó idei nyárról, illetve a közelgő új idényről.

Mi vezetett oda, hogy egy NB I-es felnőttcsapat irányításával járó feladatkört egy magasabb pozícióra, a sportigazgatóira cseréld?

2020 nyarán kaptam felkérést Nagy Róbert akkori MÁV-elnöktől, hogy vezessem a férfi röplabdacsapatot vezetőedzőként. Mivel én ezt megelőzően több évre kiestem a röplabda körforgásából, felkerestem Koch Róbertet, aki három évig csapattársam volt Kaposváron, jelenleg pedig a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Szakmai tanácsokat kértem tőle, és akkor vetődött fel legelőször az Észak-dunántúli Röplabda Akadémia neve, amely tatai székhelyű, és amelyben Robi a kezdetek óta részt vesz a szakmai munkában. Ott egy nagyon lelkes csapat három éve foglalkozik röplabdázással, dr. Tálosné Rozsinszky Rita vezetésével. Felvetődött az ötlet, mi lenne, ha egyesítenénk erőinket az utánpótlás-nevelés szintjén.  Elkezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen együttműködési lehetőségek lennének a két klub között. Azt azért tudni kell, hogy az utánpótlás bázisunk elég széles, Fehérvár röplabdás múltja patinás, és ebből a szempontból mi tudunk a múltunkkal, és a jelenlegi szakmai munkánkkal segíteni az ÉDRÁ-nak. Ők is tudnak minket segíteni, hiszen egy teljesen új hullámmal, becsvággyal rendelkező egyesület, s nem mellesleg nagyon szép sikereket értek el, rövid idő alatt. Ekkor találkoztunk először a Tálos-családdal, sokat beszélgettünk a magyar röplabdázás, a régió, valamint a mi klubunk helyzetéről. Ennek lett az a végeredménye, hogy utánpótlás szinten fuzionálunk, és a jövőben Észak-dunántúli Röplabda Akadémia néven indítjuk csapatainkat. Ennek az egész folyamatnak, az egyik legmeghatározóbb hozadéka  dr. Tálos Péter személye, aki felesége és röplabdázó fia miatt is, lelkes rajongója a sportágnak. A gazdasági életnek Ő egy igen számottevő szereplője, és nem mellékesen a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja is. Elkezdtünk beszélgetni vele arról, hogy milyen szerepet játszott az elmúlt harminc esztendőben Székesfehérvár a honi röplabdázásban, és azt a hátteret, ami nekünk megvan, hogyan lehetne erősíteni, és ebből egyre látványosabban előrelépni. Ez egy igen összetett dolog , mert nyilván a szakma mellett anyagi kérdés is. Minden stratégiai kérdésben nagyon gyorsan egyetértettünk, így Nagy Róbert – akinek köszönhető, hogy életben tartotta ezt a sportágat Székesfehérváron, és egyáltalán van miről beszélgetnünk  – felkérte Pétert, hogy vállalja el a klub elnöki pozícióját. Nagy örömünkre igent mondott, így nekikezdhettünk az előttünk álló időszak megalapozásához. A sportigazgatói pozícióra eredetileg Robi kért fel, és mivel Péter szintén támogatásáról biztosított, célom, hogy a fent részletezett szakmai fejlődésben összefogjam a két klubot, s elősegítsem a kéz a kézben előrehaladást mind az utánpótlás, mind a felnőttcsapatok tekintetében.

Mit vársz az első szezontól, különös tekintettel az egyaránt NB I-ben szereplő női, illetve férfi röplabdacsapatra vonatkozóan? Van egyáltalán elvárás a jelen átalakulás közepette?

Igen. Az új játékosoknak is azt a célt vázoltuk fel, pontosabban úgy jöttek már hozzánk, hogy tudták, illetve az itt maradt játékosok is tisztában voltak azzal, hogy lehetőség szerint már a következő szezonban mindkét csapatnak fel kell jutni az Extraligába. Nincs nagy baj, hogyha ez nem sikerül, bár én csalódásként élném meg. Alapvetően kétéves tervben fektettük le, hogy fel kell jutniuk a csapatoknak, de annak nagyon fogunk örülni, hogy ha mindkét együttesnek sikerülne már az első szezonban. Azért is, mert az április közepe óta tartó háttérmunkának köszönhetően mind a férfi, mind a női vonalon sikerült egy olyan keretet összehozunk, ami alkalmas lehet a célok elérésére. Tavaly is közel voltunk, de a küszöbön elhasaltunk. Mindkét nemnél vékonynak bizonyult a keretünk, ráadásul kulcsjátékosok sérülése miatt a felállásokat is át kellett variálni. A legfontosabb mérkőzéseken egészen másképp kellett játszani, mint korábban, és ez sajnos visszaütött az eredményekben. Talán nem is baj, mert ez az egy év „felkészülés” jó lesz arra, hogy megnézzük azt, hogy alkalmasak lesznek-e a keretek, össze tudnak-e szokni a játékosok az új edzőkkel, az új vezetéssel, és akkor már egy kicsit jobban felvértezve tudnánk elindulni az Extraligában.

Az NB I-es gárdák eddigi otthona a Jáky József Szakközépiskola tornacsarnoka volt. A 2021/2022-es bajnoki szezontól viszont ebben is lesz változás, ha jól tudom…

Annyiban igen, hogy délelőttönként a Videoton Oktatási Központban is fogunk edzéseket tartani, délután pedig a Jákyban. A bajnoki mérkőzéseket viszont a VOK-ban rendezzük, mind a férfi, mind a női NB I-ben.

Mi a helyzet a MÁV Előre SC többi szakosztályával?

A fókuszban továbbra is a röplabda marad, kiemelten az NB I-es csapatokkal. De természetesen nem szabad megfeledkezni a többiekről sem. A paletta ráadásul most bővült, vannak új szakosztályaink, ami mindenképpen örömteli hír.

A MÁV Előre SC mint ernyőszervezet, miben tud segíteni a különböző szakosztályok színvonalas működése érdekében?

Jó látni a fejlődést és azt, hogy a szakosztályok száma növekszik. Most két küzdősport, az ökölvívás és az aikido csatlakozott hozzánk. Mindkét szakosztály a lehető legjobb kezekbe került. Igyekszünk minden szakosztállyal komoly együttműködést kialakítani és a közös célokat mindenki szintjén kielégíteni.  Amennyiben lehetőség adódik rá, vannak terveink azzal kapcsolatban, hogy egyéb szakosztályokat is bevonjunk a MÁV Előre ernyője alá, és még jobban próbáljuk szélesíteni a jelenleg kilenc sportágat számláló kínálatunkat.

Forrás