Nem bírtunk a horvát házigazdával a MEVZA-ligában

Négyszettes vereséget szenvedett a MÁV Előre Foxconn a házigazda HAOK Mladost Zagreb csapatától a MEVZA férfi röplabda Közép-európai Liga nyolcadik fordulójának horvátországi tornáján kedden. Dávid Zoltán vezetőedző legénysége így a szezon során először került nehéz helyzetbe a négyes döntőért vívott csatában. 

A fehérvári együttes vasárnap még végletekig kiélezett, ötszettes rangadót vívott az Extraligában a címvédő FINO Kaposvár ellen, a szoros vereséget követően azonban már hétfő délelőtt útra kellett kelnie, mivel a MEVZA-liga utolsó két fordulójában újabb két kemény ellenfél várt rá Zágrábban. 

A soron következő kihívások közül a keddi rivális, a házigazda HAOK Mladost elleni tűnt elsőre könnyebb falatnak. A MÁV Előre játékosai abban a tudatban léphettek pályára, hogy egy győzelem esetén magasra nő az esélyük a legjobb négybe kerülésre a nemzetközi sorozatban. 

A mérkőzés elején a magyar csapat kapta el jobban a fonalat, bár 14-16-os vezetésnél aggodalomra adott okot, hogy a horvát alakulat négy sikeres blokkja mellett a vendégek neve mellett nulla állt a statisztikai lapon. Ratko Peris vezetőedző első időkérése nem hozta meg az eredményét, játékosai továbbra is többet hibáztak, mint az ellenfél, így 17-21-nél ismét szünetre hívta őket. Ezúttal sikerült rendezni a sorokat, így a HAOK nagy felzárkózásba kezdett. Dávid Zoltán először 20-21-nél, majd 23-22-es hazai vezetésnél kért időt. A játékmegszakítások azonban nem zökkentették ki a horvátokat, akik 25-23-ra nyerték az első szettet. 

A második felvonás a MÁV Előre fölényét hozta, többek közt a sikeres blokkok megnövekedett számának köszönhetően. Pesti Marcellt 5-5-nél Boa Szabolcs váltotta, aki bár elsőre egy rontott nyitással kezdett, után hasznos pontokat hozott. A magyar csapat 19-19-ig folyamatosan előnyben volt, a HAOK viszont ismét a végére hagyta a fordítást. Redjo Kociék ezúttal csírájában fojtották el a feltámadást, és 21-20-tól mindössze egyetlen pontot veszítve egyenlítettek. 

A harmadik játszmában kezdtek először látszódni a fáradtság jelei a vendégeken. Egészen 13-13-ig sikerült tartaniuk a lépést, utána azonban ellenfelük hamar elszakadt tőlük. Szabó Vilmos 17-14-nél váltotta Tomas Dileót a feladó pozícióban, a hazai előny viszont csak nem akart elfogyni, sőt, végül ötpontosra duzzadt. A HAOK igyekezett kihasználni a rivális visszaesését. A negyedik etapban erőteljesen bekezdve próbálta két vállra fektetni a magyarokat. A MÁV Előre 15-9-nél nehéz helyzetbe került, később pedig csak 21-19-nél tudott közelebb férkőzni a horvát együtteshez, amely azonban jól időzített időkérésekkel tördelte a játékot, és végül négy szettben győzedelmeskedett.

„Az első szettben nekünk állt a zászló, de kiengedtük a kezünkből. Onnantól kezdve nagyon sok koncentrációs hiba és fegyelmezetlenség volt a pályán. A támadásokat nem tudtuk úgy befejezni, ahogyan kellett volna, a kivédekezett labdáknál pedig nem volt elég türelmünk. Ez lehet, hogy a vasárnapi Kaposvár elleni 3-2-es mérkőzésnek köszönhető. Az is sok energiát kivett a fiúkból. Ha azonban nem koncentrálunk végig, nem tartjuk be a taktikai utasításokat, az megbosszulja magát”

– nyilatkozta Dávid Zoltán vezetőedző a mérkőzést követően. 

A MÁV Előre nyolcadik mérkőzésén harmadik vereségét szenvedte el a MEVZA Közép-európai Ligában. A magyar klub három riválissal küzd a négyesdöntőbe jutásért: a szlovák Myjavával, az osztrák Aich/Dobbal, illetve a szintén szlovák Komárnóval. A kék-fehérek alapszakaszbeli utolsó mérkőzésükön a tabella első helyén álló szlovén Calcit Kamnikkal csapnak össze szerdán 16:30-kor.


HAOK Mladost – MÁV Előre Foxconn 3-1 (25-2322-25, 25-20, 25-22)

Horvátország, Zágráb

HAOK Mladost: Goc, Macík, Milic, Ecker, Gajic, Cvanciger. Csere: Pervan (liberó), Busak (liberó), Ivic, Repek, Jakopec, Stankovic. Vezetőedző: Ratko Peris.

MÁV Előre Foxconn: Ambrus, Koci, Tomanóczy, Pesti, Janke. Csere: Takács (liberó), Szentesi (liberó), Szabó, Eke, Boa, Péter, Fazekas, Sebestyén, Dileo. Vezetőedző: Dávid Zoltán.