Ötvenegy év után éled újjá az ökölvívás a MÁV Előrében.

A korábban amatőrként és profiként is versenyző, magyar válogatott Márton Balázs ökölvívó, szakosztályvezető irányításával indult el a klubban a bokszélet hosszú idő után.

Az újjáalakult szakosztályban szeretnék az egyesület hírnevét öregbíteni, minél több utánpótláskorú gyermekkel megszerettetni a sportágat, élsportolót nevelni belőlük. “Elég hosszú időre nyúlik vissza a kapcsolatunk Nagy Róbert korábbi elnökkel, akivel már beszélgettünk arról, hogy edzősködhetnék a MÁV-on belül, hiszen már hat éve gyakorlom az edzői munkát, csak eddig máshol. Aztán jött a betegségem, melyet követően az utánpótlás-neveléssel szerettem volna foglalkozni, visszaadni a fiataloknak a megszerzett tapasztalataimat. Ezután kerestem meg újra Nagy Róbertet, akivel azonos véleményen voltunk a szakosztály megalakításáról. Hivatalosan is bejegyezték a MÁV Előre SC Ökölvívó Szakosztályát, szeptemberben kezdjük beindítani a munkát, de már vannak edzések apró gyerekeknek, négy-öt fiatallal. Foglalkozásainkat a Bátky Zsigmond utca 5/A  alatt található bokszteremben tartjuk.” – nyilatkozta a sportolóból lett edző és sportvezető.

Márton Balázs úgy toborozza a fiatalokat – akikre építeni akarja az utánpótlást -, hogy 2021-ben díjmentesen biztosítja számukra a tréningek látogatását, ami remek lehetőség az ökölvívás kipróbálására. “Nagyon sokat kaptam a várostól, az emberektől, mostantól szeretném ezt viszonozni, szeretném átadni a tapasztalataimat a helyi fiataloknak. Ismerjék meg a sportágat, amely főként az alázatra és kitartásra nevel.” – foglamazott a töbszörös magyar bajnoki bronzérmes ökölvívó.

Hattól tizenhat éves korig látogathatóak az edzések, de nem zárkóznak el attól se, ha idősebbek is jelentkeznek, ám számukra külön foglalkozásokat tartanának. Hétfőn, szerdán és pénteken lesznek tréningek, jelen állás szerint 15 és 16 óra között. Erről azonban még várják a véleményeket, attól is függ, hogy a gyerekek mikor végeznek az iskolában. Ez természetesen idővel kiforrja magát és módosulhat.

Márton Balázs nem egyedül dolgozik majd a gyerekekkel, lesz segítsége a szakmai stábban. ˇ”Futó Sámuellel együtt öklöztem, elvégezte az iskolát és segédedzőként dolgozik mellettem. Annak örülnék, ha lenne négy-öt olyan fiatal, akiken látszik, hogy ambiciózusak, és el tudnának indulni a korosztályos magyar bajnokságban. Már most vannak néhányan olyanok, akik erre alkalmasak és természetesen el is fogjuk indítani őket versenyeken, és elkezdjük a leigazolásukat.

A szakosztályvezető tervei között szerepel, hogy nem marad a kötél külső oldalán. Az agyhártyagyulladásból felépülő sportember már Horváth Péter rehabilitációs edző segítségével végzi a rehabilitációs tréningeket, és azt szeretné, hogy 2022-ben újra ringben találkozhassunk vele. „Csak Horváth Péterrel dolgozom és őt is be fogom építeni a gyermekek munkájába, illetve Máté Krisztián mentális trénert is, mert szeretnénk, hogy a srácok nemcsak fizikálisan, hanem fejben is ott tudjanak lenni az edzéseken, mivel a mai világban eléggé szétszórtak, és nem tudnak úgy odafigyelni.” – foglalta össze a saját jövőjét illető gondolatait is Márton Balázs.