Sikerekben gazdag évet zárnak a rúdsportolók

Évzáró bemutatójuk kapcsán Kelemen Nikolett, a MÁV Előre rúdsport-szakosztályának vezetője beszélt a 2021-es esztendőről, és kicsit előretekintett a jövőre is.

A hagyományoknak megfelelően ismét évzáró karácsonyi rendezvényre került sor nemrég az N’Joy Sport & Tánc Stúdióban.

„Minden évben meg szoktuk tartani a rendezvényt, igaz, tavaly elmaradt. Ez egy családi, baráti bemutató. Gyakorlatilag azért rendezzük meg, hogy a csapatszellemet fejlesszük. Ilyenkor ugyanis azok a sportolóink is lehetőséget kapnak a fellépésre, akik egyébként a versenyzésre még nem érettek, tehát a felkészülést nagyon jól szolgálja” – árulta el Kelemen Nikolett.

A fellépési lehetőség tehát versenyzői szinttől függetlenül mindenki előtt adott volt, mindenki bemutathatta, hogy mit tud, vagy mit tanult ebben az évben. Idén tizenhét fővel indult a felkészülés, de megbetegedések miatt végül tizenöt produkciót tudtak bemutatni a rúdsportolók.

„Én úgy láttam, hogy mindenki nagyon jól érezte magát. Akivel azóta találkoztam, megkérdeztem és igazolták is, hogy jól sikerült az esemény. A kisebb tévesztésektől eltekintve valamennyien tökéletesen végrehajtották a feladatokat. A nézők mindenkit nagyon megtapsoltak, úgyhogy szerintem ők is nagyon élvezték” – mesélte az edző.

Idén is beárnyékolta az egész világ sportéletét a koronavírus-járvány, ennek ellenére ebben az esztendőben már nagy nehézségei nem voltak a szakosztálynak. Hála a tavaly novemberben behozott kormányrendelkezésnek, mely szerint a versenysport-események megrendezhetőek, a rúdsportolók egyesületi támogatással gond nélkül tarthatták meg edzéseiket, sőt versenyezni is tudtak tavasszal és ősszel.

„A tavaszi verseny májusban volt Budapesten. Ez egy művészeti verseny volt, a Pole Art Italy magyarországi bajnoksága, tehát egy kvalifikációs lehetőség. Nyolcan vettünk részt rajta, én is neveztem, és hat érmet hoztunk, ami óriási büszkeség számunkra. Különlegességként kiemelném, hogy a mozgássérült lányom, a 14 esztendős Porga Zsaklin is versenybe szállt para pole kategóriában, és ki is jutott a világbajnokságra, ám azon sajnos nem indult.”

Tegyük hozzá, tavasszal 40+ kategóriában maga Kelemen Nikolett is ezüstérmet szerzett, Irányi Orsolya pedig bronzéremnek örülhetett. Legutóbb pedig éppen egy héttel az évzáró bemutató előtt vettek részt a MÁV Előre sportolói PAAH, azaz légkarika- és rúd művészeti versenyen.

„Itt a művészeti tényező mellett szerintem sokkal fontosabb volt a pontozás szempontjából maga a sportérték, ellentétben a tavaszi versennyel, ahol a művészi elemek voltak nagy hangsúllyal előtérbe helyezve” – magyarázta Niki. „Négyen indultunk volna, de sérülés miatt végül csak hárman jutottunk el a versenyre. A karika számban hoztunk egy bronzérmet a 12 éves Dávid Szonja által, junior 1 kategóriában.”

Szép eredményekből tehát nem volt hiány idén sem, a szakosztályvezető pedig bizakodó a jövő évi tervekkel kapcsolatban is.

„Abból eredendően, hogy tavasszal sok érmet szereztünk, egy bizonyos kategórában pedig egyszer, maximum kétszer lehet indulni dobogós helyezéssel, a jövő évben már eggyel magasabb színvonalon tudunk kezdeni. Nagyon bízom benne, hogy most már a világbajnokságokra is ki tudunk jutni.”

Örömteli hír, hogy a csapat januárban új edzőterembe, a Főnix Sportcsarnokba költözik, ahol jobb körülmények között fejleszthetik képességeiket.

„Itt már a versenyszempontoknak megfelelő távolságok és rúdmagasságok lesznek. Bízom benne, hogy ez is meghozza a sikert” – árulta el Kelemen Nikolett.