Strandröplabda fesztivált és olimpiai programot visz Tatára az ÉDRA és a MÁV Előre

Élmény a tataiaknak, a strandröplabdázóknak és a fesztiválozóknak – többek közt így foglalták össze a főszereplők annak a három strandröplabda eseménynek a hatását, amelyeket június végétől nyolc nap leforgása alatt rendeznek meg Tatán. A rendezvénysorozatot megelőző sajtótájékoztatón Tata polgármestere, Michl József, az Észak-Dunántúli Röplabda Akadémia ügyvezetője, Tálosné Rozsinszky Rita, a Magyar Röplabda Szövetség szervezője, Ősz Rita, valamint az ÉDRA magyar bajnok női párosa, a Vaida Bea – Villám Lilla duó nyilatkozott hétfő délután.

Az ÉDRA, a MÁV Előre SC, a Magyar Röplabda Szövetség és Tata Városának Önkormányzata közös szervezésben a hazai strandröplabdázás legmagasabb polcáról érkeznek ingyenesen látogatható események a szurkolóknak június utolsó és július első hétvégéjén. 

A sort az Audi Hungaria Strandröplabda Országos Bajnokság második fordulója nyitja, melyre június 28-ától június 30-áig kerül sor. A háromnapos tornán a női és férfi bajnokság küzdelmei mellett U18-as ötcsillagos utánpótlás leány és fiú versenyt tartanak. A felnőtt döntőket az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti. 

Jó érzés az, hogy a Magyar Röplabda Szövetség úgy találta, hogy Tata városa, és az általa kínált Építők Parkja olyan helyszín, amely alkalmas arra, hogy ismét otthont adjon az országos bajnokságnak. Hatalmas élményt nyújt ez a verseny minden esztendőben a tataiaknak. Ez abból is látszik, hogy évről évre egyre többen jönnek el megtekinteni a tornát. Idén ráadásul a Víz, Zene, Virág fesztiválra érkezőknek is egy külön szórakozási lehetőséget nyújt. Gyönyörű sport a strandröplabda és a röplabda úgy általában is. Büszkék vagyunk a magyar sportolókra, akik egyre magasabb szinten mutatják meg magukat. Hajrá, strandröplabda!” – mondta Michl József, Tata polgármestere.

Michl József, Tata polgármestere

A sajtótájékoztatón az MRSZ képviseletében részt vevő Ősz Rita kiemelte, Tata városa minden alkalommal színvonalas versenyhelyszínt biztosít a Strandröplabda Magyar Bajnokságnak, ezért a szövetség mindig nagy örömmel fogadja, amikor az ÉDRA beadja pályázatát a rendezésre. 

A strandröplabda feltörekvő sportág, már olyan szempontból is, hogy sokkal intenzívebb a kommunikációja. A profik igazából már csak a strandon vannak, de utánpótlás szinten sok olyan versenyzővel találkozunk, akik már alig várják, hogy véget érjen a teremszezon, és ismét a strandé legyen a főszerep. Ez is olimpiai sportág, így nem is lehetne más megítélése a Magyar Röplabda Szövetség részéről, mint pozitív. Ugyanúgy figyelünk rá, mint a teremröplabdára” – fogalmazott. 

Ősz Rita, szervező, MRSZ

Tálosné Rozsinszky Rita, a magyar bajnokság mellett a női és férfi Strandröplabda Klub Kupa döntőit is Tatára hozó ÉDRA ügyvezetője köszönetnyilvánítással kezdte nyilatkozatát. 

Köszönjük Tata Város Önkormányzatának, hogy az Építők Parkja pályáit a rendelkezésünkre bocsátotta, mert azóta rengetegen jönnek oda az edzésekre, és nagyon sokan játszanak az ÉDRA által szabadon használhatóvá tett pályán csak szórakozás céljából. A centerpályán már megújítottuk a homokot, de a jövőben a további három pályán is ez a tervünk. Nagy az érdeklődés a klub körül, folyamatosan bővül az utánpótlás bázisunk. Ebből is látszik, hogy öt év alatt milyen nagy eredményeket értünk el. A hétvégén például a magyar bajnokságban a Vaida Bea – Villám Lilla páros megnyerte a csopaki első fordulót.”

Hozzátette: ahhoz, hogy sportolóik egész évben tudjanak edzeni, megépítettek egy fedett strandröplabda pályát, amelyhez a szponzoraiknak köszönhetően kiváló minőségű homokot hozattak Szlovéniából. Ezeken a pályákon május óta készülnek az ÉDRA versenyzői, profi körülmények között.

Most azonban, amikor ilyen jó az idő, az Építők Parkja kerül a figyelem középpontjába. Óriási dolognak tartom, hogy két egymást követő hétvégén mi rendezzük a Strandröplabda Magyar Bajnokságot, valamint a női és a férfi Strandröplabda Klub Kupa döntőjét is. Utóbbi sorozatokban július 6-án és 7-én nagy valószínűséggel az ÉDRA lesz az egyetlen klub, amely mindkét nem fináléjába ad csapatot” – hangsúlyozta. 

Tálosné Rozsinszky Rita, az ÉDRA ügyvezetője

A két hétvégén a női versenyek kiemelt szereplője a címvédő Vaida Beáta – Villám Lilla alakulat lesz. A strandröplabdázó hölgyek az országban egyedülálló módon 2023-ban kaptak profi szerződést az ÉDRA-tól. A duó megalakulása óta veretlen Magyarországon, tavaly pedig az év női strandröplabda párosa címet is elnyerte. Villám Lilla arról beszélt, egyáltalán nem bánták meg, hogy immár csak homokon építik karrierjüket.

Ez a sport teljesen más, mint a terem, ahol hatan vagyunk a pályán, a csapatban pedig tizenkettő-tizennégyen. Itt sokkal nagyobb az egyéni felelősség, viszont pont emiatt jobban lehet érvényesülni, és még inkább a magunkénak érezhetjük a sikert. Nemcsak nekünk, de a legtöbb játékosnak Tata a kedvenc versenyhelyszíne. Imádják a várost, az öreg tavat, a rendezést. Mi nagyon szeretünk itt lakni” – fejtette ki.

Villám Lilla és Vaida Bea, az ÉDRA magyar bajnok strandröplabdázói

Vaida Bea szerint a profi szerződésnek köszönhetően a hazai mezőny többi csapatának nehéz lesz felvennie velük a versenyt. 

Jelenleg nem érezzük, hogy bárki ott lihegne a nyakunkban. Azzal, hogy mi profi felkészítést kapunk, csak a strandröplabdával foglalkozunk, már nagy előnyben vagyunk. Éppen ezért teljesen mások a célok is. Nemzetközi szinten jobban tudunk majd teljesíteni. Én hiszem, hogy itt lesz a jövő a strandröplabdában. Csak egy-két kiemelkedő játékosra van szükség, hogy jó eredményeket érjünk el, és az olimpiai álmokat tovább vigyük” – nyilatkozta a sportoló, akinek az ÉDRA jelenleg is a honosításán dolgozik. 

De nem csak Vaida Beának és Villám Lillának lesz lehetősége olimpiai álmokat dédelgetni. Tálosné Rozsinszky Rita a sajtótájékoztató végén elmondta, az ÉDRA és a MÁV Előre SC júliustól új olimpiai programot indít.

Bea és Lilla mögé szeretnénk még női párosokat felsorakoztatni, és velük kiegészülve elindítani az olimpiai felkészítést a 2028-as ötkarikás játékokra. A cél az, hogy a kiválasztást és a megismerkedést követően az új női játékosok is profi szerződést kaphassanak, ezzel biztosítva nekik a hátteret, hogy csak a strandröplabdára koncentrálva fejlődhessenek. A további részletekért érdemes követni az ÉDRA és a MÁV Előre SC oldalait” – jelentette be. 


Audi Hungaria Strandröplabda Országos Bajnokság, 2. forduló

Időpont: 2024.06.28. (péntek) – 2024.06.30. (vasárnap)

Helyszín: Tata, Építők Parkja

Az eseményre a belépés ingyenes. A döntőket 2024.06.30-án az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Férfi Strandröplabda Klub Kupa Döntő

Időpont: 2024.07.06. (szombat) 

Helyszín: Tata, Építők Parkja

Online stream: Facebook/MÁV Előre SC

Az eseményre a belépés ingyenes.

Női Strandröplabda Klub Kupa Döntő

Időpont: 2024.07.07. (vasárnap) 

Helyszín: Tata, Építők Parkja

Online stream: Facebook/MÁV Előre SC

Az eseményre a belépés ingyenes.