„Tavaszi ébredés” túra

A MÁV Előre SC Székesfehérvár legpatinásabb sportegyesülete, több mint 110 éves múltra tekint vissza. A Természetjáró Szakosztály 60 éve része az egyesületnek, de sajnos már régóta nem aktív. 2022-ben szeretnénk újra élettel és aktív tagokkal megtölteni a szakosztályt.

A túra célja, hogy bejárjuk a Velencei-hegység több látványosságát, megismerkedjünk kulturális, természeti értékeivel és nem utolsó sorban egymással is.

A túra ingyenes, várunk szeretettel minden kedves természetbarátot!
Túravezető: Török Ferenc (06 30 452 47 75)
Táv / szintemelkedés: 11 km / 276 m
A túra jellege: Könnyű gyalogtúra
A túra időtartama: kb. 4 óra (pihenőkkel együtt)
Időpont: 2022.03.05. (szombat) 10:00
Indulás / érkezése helye: Sukorói sportpálya
Érkezés módja: Egyénileg autóval, vagy busszal
Parkolás: a sportpálya környékén
Buszmegálló: Sukoró, Borbás u.

Szükséges felszerelés: Kényelmes sportcipő (lehetőleg barázdált talppal)
Időjárásnak megfelelő réteges öltözék
Esődzseki javasolt
1-2 szendvics, vagy müzliszeletek
Egyéni szükségletek, mint pl. gyógyszer…
Jókedv

Jelentkezés módja: 06 30 452 47 75
mavelore.termeszetjaro@gmail.com vagy a termeszetjaras@mavelore.hu

Jelentkezés határideje: 2022.03.03.

Tájékoztatunk benneteket, hogy a rendezvényen várhatóan fotók fognak készülni, melyek felhasználásra kerülhetnek az egyesület külső és belső kommunikációs felületein.

A rendezvényen résztvevők hozzájárulnak az ott készült fotók felhasználásához.

A túra leírása:

10 órakor gyülekezünk a Sukorói sportpályánál. Addigra befut a 09:10-kor Székesfehérvári busz is, amiről a Borbás u-i megállónál kell leszállni. Ez kb.100 m-re van a sportpályától.

Szombaton termelői piac van a területen délig, ezért jelentős forgalomra kell számítani.

Miután mindenki megérkezett, tartunk egy gyors létszámellenőrzést, eligazítást, majd útnak indulunk az Óvoda utcán át a Főtér felé. Itt megnézzük a nemrég kihelyezett ágyút, a Velencei-tóra nyíló kilátást, valamint a református templomot és az előtte álló szobrot.

A templom mögött a Szilvás-soron már a Z+ jelzésen haladunk lefelé, elhagyjuk a tájházat, a nemrég felavatott turistaházat, majd az utolsó lakóházat is és hamarosan az erdőben találjuk magunkat. A következő 1,2 km-en le is tudjuk a túra legjelentősebb szintemelkedését.

Miután kifújtuk magunkat P- jelzésen K felé indulunk, majd a S- jelzésen É-nak fordulunk a Meleg-hegyre, a P▲-et követve pedig felkeressük a Likaskő sziklaalakzatot, ahol megismerkedünk a látványosság kialakulásával.

Visszafelé a lövészárkoknál rövidítünk és egy jelzetlen ösvényen D felé indulunk amíg újra el nem érjük a P- jelzést, amin Ny-i irányba indulunk. A fennsíkon 1 km múlva elérjük az Angelika-forrást, ahol egy rövid pihenő után először Bodza-völgybe, majd a Hurka-völgyben folytatjuk utunkat, továbbra is a P- jelzésen. Eközben számos látványos sziklatömbben gyönyörködhetünk.

Ezt követően a P▲ jelzést követjük, ahol az 1,6 km hosszú kell leküzdenünk a maradék 70 méternyi szintemelkedést. Cserében több ingókövet is megcsodálhatunk.

A Z- jel DK-i irányba már visszavisz minket a faluba, az Erdész u., Gyepes u. és Pálinkaház u. érintésével elérünk a Fehérvári útra, amit követve visszaérünk a sportpályához.

Képek:

Túravázlat:
(Online térkép és letölthető nyomvonal: turistautak.openstreetmap.hu, MÁV Előre SC_2022_01)

Magassági diagram: