Történelmi bronzérem a magyar bajnokságon

Bronzérmet szerzett Oláh Iván a felnőtt ökölvívó magyar bajnokságon. Ezzel a MÁV Előre SC Ökölvívó Szakosztály legnagyobb sikerét érte el az újraalakulás óta.

A 60 kg-os mezőnybe nevezett székesfehérvári sportoló az első mérkőzésén a Vasas SC öklözőjével, Tóth-Szabó Vilmossal került össze. A bunyó nem ment végig, mivel Márton Balázs edző tanítványa a második menetben technikai kiütéssel legyőzte ellenfelét. Egy nappal később a döntőért lépett szorítók közé a három év kihagyás után idén nyáron visszatért Oláh Iván, de ezt az akadályt már nem tudta sikerrel venni. A súlycsoport későbbi bajnokával, Római Rubennel szemben egyhangú pontozásos maradt alul.

Egy-egy győzelmének és vereségének köszönhetően bronzérmes lett Oláh Iván a Miskolcon rendezett felnőtt ökölvívó magyar bajnokságon, amely a MÁV Előre SC legjelentősebb eredménye az elmúlt évekre visszatekintve.

Oláh Iván (balra) és edzője, Márton Balázs

„Három éve hagytam abba az ökölvívást, amit idén nyáron kezdtem újra túlsúlyosan. Először magamat kellett legyőzni, hogy ismét rendesen tudjak készülni. Aztán elkezdtem a edzéseket Márton Balázzsal, ami az elején nem ment zökkenésmentesen, mivel sok sérülésem volt, s amelyek hátráltattak a folyamatos terhelés alatt. Megpróbáltam mindent megtenni, hogy kihozzam magamból a maximumot. Nagyszerű érzés volt ennyi idő után újfent szorítóba lépni” – kezdte nyilatkozatát Oláh Iván.

„Nagyon izgultam, ami korábban nem fordult elő velem. Az első ellenfelem egy rutinos öklöző volt. Nagyon gyorsnak és erősnek éreztem magam, ezt próbáltam előnyömre fordítani. A mérkőzést végig igyekeztem irányítani, ami sikerült is és a második menetben TKO-val győztem. A következő mérkőzés már a döntőbe jutásért folyt, ahol egy válogatott versenyzővel bunyóztam, aki papíron sokkal esélyesebb volt nálam. Viszont úgy érzem, hogy a ringben ez nem volt olyan egyértelmű, mint a pontozás során. Ott is próbáltam a taktikai utasításokat végrehajtani, ami az elején sikerült is. Aztán egy szabálytalanság során megfejelte az orromat, amin nem kaptam levegőt, így a számon át kellett lélegeznem három meneten keresztül. Ez nem volt egyszerű, mert nagyon zavart. Nem kifogásként mondom, inkább csak a tisztánlátás kedvéért. Sajnos kikaptam, így bronzérmes lettem. Ennek ellenére úgy gondolom, három év után ringrosdával – mert nyilván van az emberen ilyenkor – sikerült ezt levedleni. Szerintem reális eséyem volt a végső győzelemre már idén is, de a cél egyértelmű, 2023-ban a magyar bajnoki címet elhódítani, aztán jöhet a profi ökölvívás! Jövőre még erősebben és felkészültebben fogok ringbe lépni” – folytatta az értékelést a MÁV Előre SC ökölvívója.

Eredményhirdetés

„Ivu hét héttel a magyar bajnokság előtt felvetette, hogy mi lenne, ha indulnánk rajta. Amikor aktív versenyző voltam, együtt edzettünk Turós Arnoldnál, így ismertem a képességeit és láttam, jól tudunk együttműködni. Sajnos a felkészülés alatt háromszor is sérült volt, nem tudtunk rendesen dolgozni, a kesztyűs időszakot se sikerült rendesen megcsinálni. Azonban jól beépítette a gyakorolt techikai elemeket” – árulta el Márton Balázs, Iván edzője.

„Nehéz ágra kerültünk, viszont ha valaki a végső győztes szeretne lenni, mindegy kivel áll szemben. Elsőre egy nagyon ügyes és rutinos Vasasos srácot győzött le, de sajnos a jobb válla megsérült Ivunak. Gyorsan megnézettük, amire a szakemberek azt mondták, mikro szakadás történt. Így sem volt kérdés a folytatás. Római Ruben ellen nagyon jól kezdett, szépen és tisztán találgatott. Az ellenfél próbálta ezt megtörni, fogott és sajnos a menet közepen szétfejelte Ivu orrát, ami kihatott a teljesítményére, valamint utána az egész mérkőzésre. Nagyon büszke vagyok így is, hiszen a szakosztály újraalakulása óta ez az első magyar bajnokság, amelyen indult MÁV-os ökölvívó, s rögtön éremmel tértünk haza” – folytatta a MÁV Előre SC Ökölvívó Szakosztály vezetője.

Gratulálunk Oláh Ivánnak és Márton Balázsnak!