VÍVÁS

A több fegyvernemes székesfehérvári Ikarus Vívószakosztályának „halála” után, teljesen magánszerveződésben alakult meg 1993-ban a Székesfehérvári Vívó és Szabadidő Sport Egyesület, amely elsődleges feladatának a párbajtőr utánpótlás nevelést tartja. Több évi vándorlást, keserves munkát követően, jelenleg a székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tarthatjuk edzéseinket.

Az egyesület célja a rendszeres vívásoktatás, sportolás, testedzés, versenyzés és edzőtáborozás biztosítása. Az ilyen jellegű igények felkeltése, az egészség megőrzése, a vívósport által az akarati tulajdonságok erősítése, a közösségi, csapatszellem kibontakoztatása, a szabadidő hasznos eltöltésének szervezése, tagjainak sportemberhez méltó nevelése.

Az egyesület ezen belül kiemelten az általános iskolás korosztály és a középiskolás korosztály – utánpótlás korosztály – körében kívánja kitűzött céljait megvalósítani. Az egyesület célként jelöli meg, hogy elsődlegesen a fiataljai a hazai és külföldi helyszíneken szervezett versenyeken, a diákolimpián, a házi és egyéb ilyen jellegű versenyeken, edzőtáborozásokon részt vegyenek. Az egyesület további általános célja egészségfejlesztési programokkal az új életminőség érdekében az egészséges táplálkozás elősegítése, az egészséges életmódra, életszemléletre nevelés, a mozgáskultúra fejlesztése. Elsősorban a sportra nevelés az egészségtudatos magatartásformák népszerűsítése a mozgás szeretetének hirdetése. Az egyesület célként jelöli meg a hátrányos helyzetű fiatalok integrálását a sporton keresztül a társadalomba. Az egyesület fő céljaként jelöli meg az utánpótláskorú gyermekek minél magasabb színvonalon történő versenyeztetését, a vívósport minél szélesebb körben történő népszerűsítését, ezzel a vívósport utánpótlásának megteremtését, a kimagasló tehetségű gyermekek számára.

2017 óta az egyesület létszáma nemcsak, hogy megsokszorozódott, de csatlakoztunk több iskolával együttműködve a Vívó Szövetség által meghirdetett Iskolai Vívás programhoz, ami nagy népszerűségnek örvend.

Az új kezdetkor mintegy 20-25 sportoló maradt meg egyesületünkben, köztük talán az újonc korosztály volt a legidősebb akkor. Az évek folyamán a terem kiváló elhelyezkedése, valamint toborzó munkánk lehetővé tette azt, hogy egyesületünk létszáma stabilan 80-100 főre nője ki magát, valamint az Iskolai vívás programhoz is 4 iskolát tudtunk csatlakoztatni akikkel összesen mintegy 300 főre duzzadt a létszám. Összességében elmondhatjuk, hogy Székesfehérváron egy régi-új sportágnak sikerült jelentős bázist kialakítanunk.

Jelenleg három edző dolgozik egyesületünkben,  Szabados Zsolt vezetésével két fiatal edzővel: Kun Benjaminnal és Mórocz Balázzsal folyik a szakmai munka.
Összesen 4 iskolában tartunk foglalkozásokat: a Ciszterci Szent István Gimnáziumban, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában, Zámolyon a Csanádi Imre Általános Iskolában valamint Csákváron az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Fő iskolai bázisunk a Ciszterci Szent István Gimnázium, itt idén már ötödik éve nem csak ötödik évfolyamon tanóra, hanem egy 20 fős szakkör keretében is oktatjuk a vívást. A Comenius Iskolával idén kezdődött az együttműködésünk, ahol 3-4-5. évfolyamon folyik a gyerekek megismertetése, felkészítése, itt a későbbiekben szakkör létrehozása a célunk. 

Nagy örömünkre 90-100 fősre duzzadt tagságunk, melyben kezdő 6 éves, valamint kezdő 50 év feletti vívó is található, a már több éve versenyzők mellett.

Az elmúlt években szép eredményeket mutatott fel egyesületünk, Csuta András Serdülő Magyar Bajnoki ezüstérme óta több sportolónk nem csak Olimpiciben de kadet korosztályban (Csuta András, Janky Bendegúz) is szerzett érmet, egyéni harmadik és hatodik helyet értek el, sőt Varga Flóra nyert Olimpici Grand Prix versenyt, valamint Fekete Fenyves Olivér több Magyar Bajnoki címet is szerzett. Varga Flóra nemzetközi mezőnyben a Magyar válogatott csapatával Belgrádban Bronzérmet szerzett.

SZÉKESFEHÉRVÁRI VÍVÓ és SZABADIDŐ SPORT EGYESÜLET

Székhely: Székesfehérvár, Semmelweis u. 17. VIII/1.
Vívóterem
: Székesfehérvár, Ady E. u. 17.
Bankszámlaszám: ERSTE BANK HUNGARY NYRT: 11600006-00000000-14619003
Adószám: 18495023-1-07
Tel.: +36-370-943-55-43 elnök (Jankyné Kővári Csilla)
Tel.: +36-70-568-3197 vezetőedző (Szabados Zsolt)
Tel. :+36-70-296-3090 edző (Mórocz Balázs)

VÍVÁS HÍREK