A Kaposvárnak jött ki jobban a lépés, nehéz mérkőzés vár férfi csapatunkra a visszavágón 

A FINO Kaposvár nyerte a férfi röplabdázók idei első hazai szuperrangadóját Székesfehérváron a Magyar Kupa negyeddöntőjének első összecsapásán. A MÁV Előre Foxconn így nehéz helyzetbe került, a továbbjutáshoz jövő hét szerdán idegenben kell győznie. 

A két együttes kiváló formában érkezett a negyeddöntőre a közel telt házas székesfehérvári VOK Sportcsarnokba. A MÁV Előre a 2023/24-es szezonban a hazai sorozatokban az egyetlen veretlen férfi csapatként várta a rangadót, míg a bajnoki címvédő Kaposvár is mindössze egyszer kapott ki az Extraligában. 

Az összecsapást a vendégek kezdték jobban. A fehérváriak 6-10-nél és 13-17-nél is felzárkóztak, először egy pontra, másodszor kettőre. Hiába kért azonban kétszer is időt Dávid Zoltán vezetőedző, a MÁV Előre játékosai nem találták a megoldást a FINO támadásara, amelyek rendre elkerülték a blokkokat. Szabó Vilmost 15-21-nél Tomas Dileo váltotta, ekkor azonban a változtatás még nem hozta meg a kívánt eredményt, a szettet a Kaposvár nyerte. 

(Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor)

A második felvonásban sokkal koncentráltabban lépett pályára a kék-fehér együttes. Ezúttal ültek támadásban a megoldások, így 3-3-tól kezdve a hazaiak Redjo Koci vezérletével kezükbe vették az irányítást, és először öt-, majd nyolcpontos előnyt kiépítve csattanós választ adtak az elvesztett játszmára.

(Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor)

A folytatás rendkívüli izgalmakat hozott. A kaposváriaknál Baróti Árpád és Bögöly Gábor húzta a szekeret, míg a MÁV Előrénél Takács Milán mentett nagyokat, Pesti Marcell pedig ismét elővette a nagy horderejű mérkőzéseken megszokott kirobbanó formáját. A csapatok 20-20-ig fej-fej mellett haladtak, ekkor azonban a tizenkilencszeres bajnok kapta el a fonalat egy négypontos sorozattal, majd 22-25-nél Baróti zárta le a játékrészt egy nehéz helyzetből kivitelezett ütéssel. Ezzel újra a Kaposvár vezetett. 

(Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor)

A nagy harcban elveszített harmadik szett mintha kicsit megzavarta volna a kék-fehéreket, akik a következő játékrészt rengeteg hibával kezdték. A FINO 7-13-ra elhúzott, onnantól kezdve pedig a visszakapaszkodás rendkívül nehéz feladatnak bizonyult. A MÁV Előre játékosai több jelét is mutatták, hogy sikerülhet újra berúgni a motort, 17-19-nél Slobodan Prakljacicnak, a vendégek vezetőedzőjének időt is kellett kérnie, hogy megfékezze a fehérvári feltámadást. Christian Janke kíméletlen ütése és Ambrus Bence fontos blokkja után 19-20-nál úgy tűnt, ez nem sikerült a szakembernek, a Kaposvár ekkor azonban ismét új erőre kapott, és zsinórban három pontot szerezve lehetetlenné tette a hazaiak helyzetét. A párharc első összecsapását a pályán legjobban teljesítő Baróti erőteljes bombája zárta le. 

(Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor)

Úgy gondolom, hogy ezt a mérkőzést mi engedtük ki a kezünkből. Ettől függetlenül gratulálok a Kaposvárnak, ma jobban játszottak nálunk, kevesebb hibával. Sajnálom, hogy stresszhelyzetben nem sikerült betartani azokat a taktikai dolgokat, amiket megbeszéltünk” – nyilatkozta Dávid Zoltán, a MÁV Előre Foxconn vezetőedzője a mérkőzést követően.

A negyeddöntő visszavágóját egy hét múlva, január 17-én szerdán rendezik Kaposváron.


MÁV Előre Foxconn – FINO Kaposvár 1-3 (18-25, 25-17, 22-25, 22-25)

Székesfehérvár, VOK Sportcsarnok

MÁV Előre Foxconn: Szabó, Ambrus, Koci, Tomanóczy, Pesti, Janke. Csere: Takács (liberó), Szentesi (liberó), Eke, Boa, Fazekas, Szávai, Sebestyén, Dileo. Vezetőedző: Dávid Zoltán.

FINO Kaposvár: Hubicska, Magyar, Bögöly, Novoselov, Lescay, Baróti. Csere: Bozóki (liberó), Eördögh (liberó), Zarka, Iván, Kalmár, Quevedo, Tóth. Vezetőedző: Slobodan Prakljacic