MINIFUTBALL

Az Országos Mini-Futball Szövetség (OMFSZ) Magyarországon működő, kispályás labdarúgással foglalkozó sportszövetség. A kispályás labdarúgás napjainkban nemcsak Magyarország legnépszerűbb amatőr tömegsportja, hanem Európában is a legkedveltebb szabadidő sport, amit külföldön minifutballnak hívnak.

Évekkel ezelőtt elvált egymástól az UEFA és FIFA által preferált futsal a Magyarországon közismert 5+1-es játékrendszerű kispályás labdarúgástól. 2007-ben egy Németországban összeállt társaság alapította meg a kispályás labdarúgás először európai, majd 2013-ban világ szövetségi rendszerét. Innentől kezdve ez a kifejezetten amatőröknek deklarált sport világ (World Minifootball Federation), illetve európai szövetséget kapott (European Minifootball Federation). A Világszövetség megalakulásán dr. Molnár Andrea sportjogász már jelen volt. Ekkor elhatározta, hogy a minifoci hazai szövetségi rendszerét létre kell hozni. A jogi munka megkezdődött. A szövetség tényleges magyarországi elindulása 2015-ben kezdődött, amikor Tibor Dávid és dr. Molnár Andrea elképzelései találkoztak és az Európai Minifutball Szövetség (EMF) visszajelzett, hogy támogatja a magyarországi kispályás labdarúgás szövetségi megalakulását, valamint szívesen látja Magyarországot tagjai között. Tibor Dávid és dr. Molnár Andrea vezetésével, valamint az európai szövetség komoly segítségének köszönhetően a hatékony munka megkezdődött.

A Szövetség 2015-ös megalakulásának köszönhetően hazai szinten is elkezdődhetett a munka, a szövetség infrastrukturális és személyi feltételeinek a kezdeti célok eléréséhez szükséges megteremtése. A jogi folyamatok 2015 júliusában újabb lendületet vettek, egy közgyűlés során megválasztották a szövetség új vezető testületét, elnökségét, felügyelő bizottságát.

A szövetség központi irodája Székesfehérváron lett kialakítva, elnöke Tibor Dávid. A szervezet hosszú távú stratégiája a magyarországi kispályás (5+1) labdarúgás jelenlegi rendszer európai elvárásoknak megfelelő átalakítása, az országos bajnokságok, minőségi tornák megszervezése. A stratégia központi lényege a sportági szabályok országos szinten történő egységesítése, a sportág magas színvonalon történő fejlesztése, valamint a nemzetközi kupákon, bajnokságokon résztvevő válogatott kiváló szereplése.

Büszkén mondhatjuk, hogy az évek alatt egyre több és magasabb színvonalú tornát, bajnokságot szerveztünk. Pinkóczi Tibor alelnök szervezésében nívós, nemzetközi viszonylatban is rangos kispályás futball megmérettetések vannak a hátunk mögött.
A minifutball válogatott évről-évre markánsabb, minőségi játékkal véteti észre magát, ami eredményességben is megmutatkozik. Kimagasló eredményünk egy Európa-bajnoki bronzérem 2017-ben és egy világbajnoki 4. helyezés 2019-ben.

Székesfehérváriként és mint az Országos Mini-Futball Szövetség szakmai vezetőjeként szívügyemnek tekintem, hogy a MÁV Előre  SC minifutball szakosztályába életet leheljünk. Ehhez a futballban eltöltött évek tapasztalatát és a kispályás fociban megszerzett tudást fogom kamatoztatni.
Két irányvonalon szeretném elindítani a munkát. Egyrészt minifutball tornákat fogunk szervezni. Tervben van már tavasszal egy fehérvári egyetemek közötti torna, valamint nyár elején egy Székesfehérvár és környéke cégeinek, vállalkozásainak kispályás csapatainak kupája. Másrészt már meglévő bajnokságokban is szeretnénk csapatokat indítani. A következő szezonban lesz MÁV Előre minifoci csapat az Alba Ligában és a Masterplast Senior 40+ öregfiúk bajnokságban is. Tervezem az utánpótlás elindítását is. Sok-sok tehetséges fiatal minifocist megismerve egy U21-es és egy U18-as csapatot szervezek, akiket már a nyári jelentősebb tornákon és az Országos Mini-Futball Szövetség országos bajnokságában is elindítunk.

Ezek lennének a következő hónapok feladatai. Szeretnénk elérni, hogy a MÁV Előre Sport Club egy sikeresen működő minifutball szakosztállyal bővüljön. – árulta el honlapunknak Nagy Lajos szakosztályvezető.

HÍREK

Bronzérem a Hungarian Open labdarugótornán

Május 1-én rendezték az Országos Mini-Futball Szövetség szervezésében a Hungarian Open kispályás labdarúgó tornasorozat második állomását. A csepeli minifocibázison lejátszott

Corvinus-siker az egyetemi tornán

Három egyetem feszült egymásnak az I. Alba Nyuszi Kupa minifutball versenyen, Székesfehérváron. A MÁV Előrével partnerségben megvalósult eseményt a Corvinus

Alba Nyuszi Kupa partnerségben velünk

Hagyományteremtő szándékkal tartják meg először az Alba Nyuszi Kupa minifutball versenyt április 22-én, Székesfehérváron. Az esemény együttműködő partnere a MÁV

Minifocitorna MÁV Előrés részvétellel

Nagypénteken került megrendezésre az Országos Mini-Futball Szövetség által szervezett Hungarian Open kispályás labdarúgó torna. Először képviselte a MÁV Előre SC-t