Túrakiírás: pecsétgyűjtés a Bakonyban május 21-én

A MÁV Előre SC Székesfehérvár legpatinásabb sportegyesülete, több mint 110 éves múltra tekint vissza. A Természetjáró Szakosztály a klub születésével egyidős, de évek óta nem aktív. 2022 azonban a megújulás éve, újra várjuk a túrázókat rendezvényeinken!

Az idei tavaszi szezon harmadik túrája során a Bakonyban barangolunk, hogy bejárjuk az Országos Kéktúra és a Közép-Dunántúli Piros néhány szakaszát és begyűjtsünk több pecsétet is.

A túra ingyenes, várunk szeretettel minden kedves természetbarátot!

Túravezető / jelentkezés: Török Ferenc (06 30 452 47 75, termeszetjaras@mavelore.hu)
Táv / szintemelkedés: 12 km / 97 m
A túra jellege: Könnyű gyalogtúra, számottevő szintemelkedés nélkül.
A túra időtartama: kb. 4 óra (pihenőkkel együtt)
Időpont: 2022.05.21. (szombat)

Utazás busszal:
Odafelé:
Szfvár, autóbusz-állomás (13. állás) – 09:30
Várpalota, autóbusz-állomás – 09:58
Teljes árú menetjegy: 465 Ft

Várpalota, autóbusz-állomás (7. állás) – 10:20
Tési elágazás – 10:48
Teljes árú menetjegy: – 310 Ft

Visszafelé:
Balinka, Mecsértelep – 15:04
Székesfehérvár, autóbusz-állomás – 15:54
Teljes árú menetjegy: 650 Ft

Szükséges felszerelés:
Kényelmes sportcipő (lehetőleg barázdált talppal)
Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, esődzseki javasolt
1-2 szendvics, vagy müzliszeletek
Egyéni szükségletek, mint pl. gyógyszer…
A pecsétgyűjtéshez itinert biztosítunk
Jókedv

Költségek: Menetjegyek költsége, teljes árú jegyek esetén 1 425 Ft / fő.

A túra leírása:

Ezúttal a megszokottól eltérően nem körtúrát teszünk, hanem az Országos Kéktúra (OKT) és a Közép-Dunántúli Piros (KDP) Csőszpuszta és Mecsértelep közötti szakaszait járjuk végig. Ezért busszal történő utazást terveztünk.

Ahogy a túra elnevezése is mutatja, a már említett túramozgalmak útba eső bélyegzőit fogjuk begyűjteni. Ehhez minden résztvevő kap egy itiniert, ebbe tud majd pecsételni.

A székesfehérvári autóbusz-állomás 13-as kocsiállásáról induló járattal 09:30-kor indulunk Várpalotára, ahol kb. 20 percünk lesz az átszállásra. Innen indulunk tovább 10:20-kor a 7-es állásról. A Tési elágazás megállóhelyen leszállva az Alba Régia Barlangkutató Állomás felé vesszük az irányt. Itt be is gyűjtjük az első OKT-s pecsétet.

A kéktúra útvonalán ÉK felé indulunk, amin 2,5 km után elérjük a Hamuházat, ami a KDP egyik bélyegzőhelye. Folytatjuk utunkat a kéken a Tűzköves-völgyön át. Ennek végén megnézzük a híres ammonitesz ősmaradványt.

Maradunk az OKT útvonalán, a túra kb. felénél elérjük a volt kisgyóni bánya emlékművét, majd 1 km-re később a kisgyóni természetbarát telepet, ahol mindjárt kétféle kéktúrás pecsétet is találunk.

Innen a KDP-re térünk rá és ezt követve iparkodunk, hogy be tudjuk gyűjteni az utolsó bélyegzőnket Mecsértelepen a 15:04-es székesfehérvári busz indulása előtt.

A táv ezúttal picit hosszabb a szokásos 10 km-nél, de cserébe elhanyagolható a szintemelkedés, lényegében lejtmenetben megyünk csaknem végig.

Túravázlat:
(Online térkép és letölthető nyomvonal: turistautak.openstreetmap.hu, MÁV Előre SC_2022_05)

Magassági diagram: